Connect with us

Ukucajte glavnu reč teksta koji potražujete

astorialongislandcity

Turisticki Vodic

Astoria vs. Long Island City: Koji kraj je za vas?

Astoria/Oheka castle. Photo credit: Colombusassicurazioni/Wikimedia

Astoria i Long Island City su dva susedska kraja NYC ali su ova dva severozapadna dela Queens različiti na mnogo načina. Astoria je mesto gde žive porodice srednje klase koje su odavno tu dok je Long Island City poznat po novopridošloj populaciji. Međutim, raznolikost kulturnih atrakcija kao i izvrsna ugostiteljska ponuda su nešto što im je zajedničko.

Astoria i Long Island City ukratko

Astoria. Teritorija Astorije se proteže od East River do 49th Street i od 36th Avenue do 20th Avenue. Nalazi se na manje od 20 minuta vožnje metroom od Menhetna. Astorija je poznata po multikulturnom identitetu i predstavlja dom za imigrante iz preko stotinu zemalja. Da navedemo nekoliko primera: ovde možete osetiti osetiti kulturu Grčke, Egipta, Brazila i probati njihove tipične kulinarske specijalitete. Multikulturni identitet se najbolje oseća kada je u toku Svetsko prvenstvo kada svi navijaju za svoje nacionalne timove.

The Furman Center je definisao Astoriju kao jedan od delova grada koji se najbrže razvija. Osim novih radnji postoje i neke koje su sada već deo istorije kao na primer radnja United Brothers Fruit Market koja postoji od 1970. ili Rudy’s Hobby&Art otvorena 1939.

Long Island City. Teritorija Long Island City se proteže od East River do 39th Street, i od 36th Avenue do Borden Avenue. Ostrvo se sastoji od četiri okruga: Kings and Queens counties, Nassau County, Suffolk County. Nekada je ovo bio pretežno industrijski kraj a od 2001. je u procesu deindustrijalizacije postao rezidencijalni.

Long Island se smatra antistres rajem u Njujorku. Na samo 50 minuta od centra grada nalazi Long Beach a u blizini je i Jones Beach State Park gde možete da surfujete, plivate i uživate u izvanrednoj okeanskoj plaži.

I za Long Island možemo reći da je multikulturna sredina koja uključuje starije zajednice iz južne i istočne Evrope i populaciju sa juga kao i skorašnju populaciju iz Azije i Latinske Amerike a tu su i jevrejska, irska i italijanska zajednica. Long Island je važno mesto na naučna istraživanja i inženjering. Ovde se nalazi Brookhaven National Laboratory, važna institucija iz oblasti nuklearne fizike.

Kupovanje i izdavanje nekretnina

Advertisement. Scroll to continue reading.

Astoria. Prosečna cena za kupovinu je $475,000 za iznajmljivanje $2,167. Prosečna stanarina u severnoistočnom Queens se povećala prema navodima Douglas Elliman market reports. I izgradnja je u porastu pa su poslednjih godina izgrađeni i 64-unit Astor Broadway complex i 56-unit condo koga zovu još i “Verona”. Iznajmljivanje u ovom kraju je i dalje ispod cena na Menhetnu i Bruklinu.

Long Island City. Prosečna cena za kupovinu je $769,000 za iznajmljivanje $2,450. Ovde su troškovi kupovine i izdavanja najveći u Queens. Prisutna je predratna arhitektura i ostaci radničkih naselja ali se dosta novog gradi.

Ugostiteljski objekti i šoping

Astoria. U Along Ditmars Boulevard možete pronaći popularnu grčku Taverna Kyclades kao i bogati noćni život u The Last Word, The Ditty (bar sa odličnim grickalicama), Flattops (bar i restoran sa hip-hop temom kao i koktel novitetima). Između Astoria Boulevard i 28th Avenue nalazi se Mali Egipat poznat po Kabab Café, malom restoranu gde će vam gospodin Ali Al-Sayed spremiti divna jela i van menija.

Butici u Inside Astoria i Brass Owl su odlični ako tražite poklone a možete svratiti i do Buffalo Exchange ako volite second-hand stvari. Steinway Street je preporuka što se tiče low-cost šopinga.

Long Island City. U Vernon Boulevard i Jackson Avenue možete pronaći neka odlična mesta, na primer Mu Ramen i Casa Enrique, jedini meksički restoran u Njujorku sa Michelin zvezdom kao i John Brown Smokehouse, poznat po kanzaskom roštilju. LIC Bar često u bašti organizuje večeri sa živom muzikom a Dutch Kills je poznat po dobrim koktelima i romantičnoj atmosferi.

Što se tiče šopinga, osim posete LIC Flea možete se zaustaviti i u Mimi&Mo gde možete naći odličan izbor dečje i odeće za odrasle. Vernon Boulevard ima dosta radnji i ugostiteljskih ponuda. Gantry Plaza State Park je odličan za trčanje, šetanje i ostale sportske aktivnosti. U toplijim mesecima ovo mesto ugošćava i divne izložbe u organizaciji MOMA muzeja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ko preferira mir seoskog ambijenta može posetiti Long Island Wine county gde može biciklom obići vinarije i posetiti 30 različitih vinskih kantina.

Fire Island National Seashore je mesto koje ne možete zaobići ukoliko želite da uživate u dugim šetnjama kraj mora.

PREVOZ

Astoria. Na raspolaganju imate linije N i W voza koji staje u 31st Street i R i M vozove koji staju u Steinway Street i 46th Street. Postoji nekoliko stanica trajekta koji ide do Roosevelt Island i nekoliko u Bruklinu i Menhentnu a M60 autobus će vas odvesti do LaGuadia aerodroma.

Long Island City. Možete uhvatiti linije 7, N i W u Queensboro Plaza; 7, G, E u Court Square; 7 u Hunterspoint Avenue i Vernon-Jackson Avenue; G u 21st-Van Alst Street. East River trajekt će vas odvesti do Menhetna, Bruklina i Astorije.

Kulturna dešavanja

Astorija. Bohemian Hall and Beer Garden’s i Astoria Park, Muzej pokretnih slika, Astoria Bookshop (jedna od malobrojnih nezavisnih knjižara u Queens) su samo neka od mesta koje morate posetiti. Kada je reč on kaficima i barovima tu je i Q.E. D. mesto raznih performansa koji idu od festivala kratkog filma do stendap komedije, dok klub LetLove u ponudi ima odlične koktele koje možete probati i uživati u džez muzici.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tu je svakako i Muzej Noguchi koji je osnovao američko-japanski umetnik Isamu Noguchi 1985 i Socrates Sculpture Park koji je vrlo sugestivno mesto. Do polovine osamdesetih godina je ovo mesto bilo ilegalno smetlište koje je danas postalo park.

Ko nije iz muzičkog sveta ime “Steinway&Sons” mu neće mnogo značiti ali za pijaniste je priča sasvim drugačija. Ova marka je proizvela najbolje klavire a zvuk ovih instrumenata se koristi i u projektima u kojima se koriste “virtuelni instrumenti”. Od septembra do juna postoje organizovane turističke ture u ovoj fabrici ali samo utorkom od 9.30 do podne.

Museum of the Moving Image. Photo credit: tripadvisor

Long Island City. U Creek and the Cave možete gledati stendap komediju i improvizaciju a neki od važnih gostiju ovog lokala bili su Džeri Sajnfils, Kolin, Kvin. Muzej MoMa P.S. organizuje zabave na otvorenom tokom letnjih meseci. Anable Basin je mesto gde možete uzeti pivo i uživati u pogledu na vodu i grad.

Ove možete posetiti i Oheka castle koji se nalazi u Huntington izgrađen početkom dvadesetog veka a koji je bio savremeni pandan francuskom Versaju. Sastoji od 127 soba na površini od 10,100 m2. Ovaj zamak je poslužio kao inspiracija za roman “Veliki Getsbi” Frensisa Skota Fitzdžeralda.

Ukoliko želite da posetite “letnju” Belu kuću možete otići u Sagamore Hill, vilu viktorijanskog stila izgrađenoj 1885. po volji predsednika Teodora Ruzvelta. Ovde možete naći i muzej posvećen njegovoj porodici.

Oheka castle. Photo credit: Wikipedia

Atmosfera

Astoria je mesto za druženje. Poseban doživljaj su besplatni koncerti u parku u toplim letnjim večerima.

Long Island City Ovde možete sresti i nekog poznatog glumca koji snima u SilverCup Studiju a ono što ovaj kraj čini ekskluzivnim je i to da su ovde živeli Volt Vitman i Džekson Polok.

Astoria park/ Long Island. Photo credit: loving-newyork/New York Mag
Advertisement

Još objava koje bi mogle da budu interesantne za vas

Desavanja

Prva srpska filantropska gala noć održana je 23. novembra 2019. godine u organizaciji više istaknutih američkih privrednika i u saradnji sa Fondacijom Ane i...

Desavanja

Ilda Saulic nastupice 22 novembra od 9pm u klubu Spyce u Astoriji. New York City ce biti prva destinacija Ilde Saulic na ovogodisnjoj turneji...

Intervju

Tijana Ibrahimović je rođena u Somboru, u severnom delu Srbije i živela je tamo do srednje škole koju je završila u Budimpešti. Nakon toga...

Oglasi

Izdaje se soba u Sunnyside-u. Postoje dve opcije: cena sobe za jednu osobu iznosi $900, dok je cena za dvoje $1200. Dodatni troskovi iznose...

Copyright © 2020 NYC Desavanja. Powered by Choose Us Agency.