Connect with us

Ukucajte glavnu reč teksta koji potražujete

Desavanja

Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD, stigao u Belu kuću

Džo Bajden položio je zakletvu u Vašingtonu uz strogi protokol, čime je zvanično postao 46. predsednik SAD. Kamala Haris položila je zakletvu za potpredsednicu SAD. U govoru nakon polaganja zakletve, Bajden je pozvao na jedinstvo i poručio da će biti predsednik svih Amerikanaca.

Ceremonija inauguracija nazvana „Ujedinjena Amerika“ nije bila kao ranije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima. Bezbednost u Vašingtonu je pojačana dok je Pentagon saopštio da je uputio 20.000 vojnika Nacionalne garde.

– Džo Bajden i njegova porodica stigli su u Belu kuću.

– Novi američki predsednik Džozef Bajden uputio je prvu poruku putem društvene mreže Tviter kao šef države, rekavši da nema vremena za gubljenje u borbi protiv krize u kjoj su SAD.

„Nema vremena za gubljenje u borbi protiv krize sa kojom se suočavamo. Zato odmah odlazim u Ovalni kabinet da počnem sa sprovodjenjem odlučnih poteza da bi se smesta obezbedila pomoć američkim porodicama“, naveo je Bajden na novom nalogu @POTUS.

– Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je potpisao i prva tri dokumenta kao novi predsednik – proklamaciju dana inauguracije, nominacije za pozicije u svom kabinetu i podkabinetu i nominacije u vladi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Stižu čestitke Bajdenu

Džozefu Bidenu stigle su čestitke iz celog sveta nakon što je položio zakletvu kao 46. američki predsednik, a među prvima čestitali su mu premijeri Britanije, Izraela i Kanade.

– Papina poruka Bajdenu

Papa Franja rekao je danas američkom predsedniku Džou Bajdenu da se moli da ga Bog vodi u naporima da donese pomirenje u Sjedinjene Američke Države i među nacijama u svetu, preneo je Rojters.

U poruci koja je poslata neposredno pošto je drugi katolički predsednik SAD položio zakletvu, papa je izrazio nadu da će Bajden raditi na tome da američko društvo obeleži pravdom, slobodom, poštovanjem i dostojanstvom za svaku osobu, posebno za siromašne, ranjive i one čiji glas se ne čuje.

– Ceremonija je završena.

Potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof ispratili su na kraju ceremonije bivšeg potpredsednika Majka Pansa i njegovu ženu Keren Pens iz Kapitola.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Kesić: Ovaj dan dočekan u napetoj atmosferi

Politički analitičar Obrad Kesić izjavio je u Danu uživo da je „ovaj dan dočekan u napetoj atmosferi“.

Kesić, koji se javio iz Vašingtona, kaže da je to moglo da se vidi „i kroz samu ceremoniju i izraze lica“.

„To nisu bili neki izrazi radosti, sam predsednik je imao vrlo ozbiljan pogled i to govori o tome da se stvarno nalazimo u jednoj ozbiljnoj krizi, to je pominjao za vreme svog govora“, kaže on.

Ističe da je, nažalost, „čuo kontradiktorne poruke“.

„Teško je videti na kojoj osnovi treba da se napravi pomirenje. Na početku govora je rekao da će ova administracija odlučno da stupi u borbu protiv unutrašnjih terorista, to su sve floskule kojima su opisivali ljude koji su podržavali i glasali Trampa. Ako je ideja da treba da se napravi jedinstvo i da se napravi korak ka pomirenju, kad nazivate jedan deo populacije teroristima, onda je teško videti kako da se napravi značajan pokušaj pomirenja s tim delom društva“, kaže on.

Dodaje da je Bajden posle objasnio da je mislio na događaje 6. januara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

„Pre toga je koristio retoriku koja nažalost samo potpaljuje te podele. Mislim da je to bilo najpotrebnije za vreme govora, da se direktno pošalje poruka ljudima koji su i dalje uvereni da nešto nije bilo u redu s izborima i koji su uz bivšeg predsednika Trampa“, kaže.

Ističe da je govorio i o potrebi da se „i jedni i drugi stavimo u cipele svog protivnika“.

„Mislim da je to korisno“, kaže on.

Prema njegovim rečima, na prvo mesto moramo staviti strah građana o ekonomskoj situaciji.

„Strah da će da izgube poslove, to je novi predsednik definisao kao najveći izazov, borba protiv koronavirusa i sve posledice te borbe“, kaže Kesić.

– Vučić čestitao Bajdenu, pozvao ga u posetu Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku SAD Džozefu Bajdenu povodom njegovog današnjeg stupanja na dužnost, poželevši mu dobro zdravlje i mnogo uspeha na dobrobit SAD i svih američkih gradjana, saopšteno je u Beogradu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Vučić je naveo da veruje da će Bajden dužnost predsednika obavljati „sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje Vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo“.

„Nema ništa časnije od služenja domovini, ne posustajući pred velikim izazovima, kakve nose neizvesna vremena sa kojima je svet sada nevoljno suočen“, napisao je Vučić.

Vučić je podsetio da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD i da su do sada obeležavani „važni jubileje iz zajedničke istorije, sećajući se svetlih primera našeg savezništva na strani istine i pravde“.

Ti primeru su, nastavio je Vučić, „bili snažan podsticaj da mi, u Srbiji, nastojimo da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja“.

„Uveren sam da ćemo, uz medusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u Vama imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje“, poručio je Vučić.

Na kraju čestitke Vučić je pozvao Bajdena da poseti Srbiju i izrazio nadu da mu je prethodni boravak 2016. godine u Beogradu „ostao u lepom sećanju“, kao i nadu da je „želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana“.

U govoru nakon polaganja zakletve Bajden je pozvao na jedinstvo nacije.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bez jedinstva nema mira i napretka, nema nacije, samo stanja haosa, ovo je naš istorijski trenutak, a jedinstvo je put napred”, kazao je on.

– Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD.

– Uoči polaganja zakletve Džoa Bajdena nastupila je i pevačica Dženifer Lopez

– Kamala Haris položila zakletvu za potpredsednicu SAD.

Kamala Haris, zakletva
Brendan SMIALOWSKI / AFP

Pop zvezda Lejdi Gaga otpevala je himnu SAD.

– Vujačić: Trampovo neprisustvovanje ceremoniji ružan presedan, ali u skladu s njegovom politikom

Profesor FPN i bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić rekao je u emisiji Dan uživo da je dan inauguracije novog predsednika SAD „jedan svečani dan“.

„Pozvani su ambasadori i supružnici. Ambasadori i članovi Kongresa, Senata, važni generali, bivši predsednici, sudije Vrhovnoh suda sede na stepenicama, ispred se uobičajeno nalaze hiljade ljudi… Posle toga, pošto je hladno, predsednik obično prolazi glavnom avenijom do Bele kuće, to dugo traje. Zatim izlazi iz automobila, maše i ulazi peške u Belu kuću sa svojom suprugom. Posle toga ima čitava serija balova, od kojih je jedan zvaničan, predsednik obilazi balove, kaže po neku reč, tu se malo neformalno s njim popriča, to je jedan važan događaj“, kaže Vujačić.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Govoreći o Trampovom neprisustvovanju ceremoniji, Vujačić kaže da on „samo utvrđuje ono na čemu je radio“.

„A to je da dođe do još dublje podele u američkom društvu. On je ostao dosledan toj poruci. To je stvarno jedan presedan koji je ružan, ali koji je u skladu s politikom Donalda Trampa“, kaže on.

– Počela zvanična ceremonija, Džo Bajden i Kamala Haris na podijumu

Na podijumu za polaganje zakletve Džo Bajden i Kamala Haris. Uskoro počinje zvanično polaganje zakletve za predsednika i potpredsednicu SAD.

– Bajden stigao u Kapitol

Džo Bajden stigao je u zgradu Kapitola gde će biti prošlašen za novog predsednika SAD-a.

Očekuje se da Bajden položi zakletvu u 18 sati po našem vremenu.

Advertisement. Scroll to continue reading.
REUTERS/Mike Segar

Pre Bajdena, na ceremoniju su stigli i dosadašnji potpredsednik Majk Pens, kao i bračni parovi Obama i Klinton.

– Republikanac Buš na inauguraciji

Nekadašnji predsednik SAD Džordž Buš stigao je sa svojom suprugom Laurom u Kapitol da bi prisustvovao inauguraciji novog predsednika Džozefa Bajdena.

Bivši predsednik i nekadašnja prva dama mahnuli su reporterima dok su ulazili u zgradu.

Njegov portparol saopštio je ranije ovog meseca da će Buš doći na inauguraciju.

Dosadašnji predsednik Donald Tramp otputovao je na Floridu, pa će Buš na današnjoj inauguraciji biti jedini republikanac koji je obavljao predsedničku funkciju.

– Bajden na misi u Vašingtonu

Džozef Bajden prisustvovao je misi u katedrali Sent Metju u Vašingtonu zajedno sa liderima demokrata i republikanaca u Kongresu u znak jedinstva uoči početka njegovog mandata u Beloj kući.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Budući 46. predsednik SAD na misi je bio u pratnji supruge Džil Bajden i šefova oba doma američkog Kongresa, iz redova demokrata Nensi Pelosi i Čaka Šumera, a iz redova republikanaca Kevina Makartija i Miča Mekonela.

REUTERS/Tom Brenner

– Melanija Tramp ostavila poruku Džil Bajden, kao i Tramp Bajdenu

Odlazeća prva dama SAD-a Melanija Tramp ostavila je poruku dobrodošlice supruzi Džoa Bajdena, piše CNN.

Izvor blizak porodici Tramp nije međutim rekao gde je poruka ostavljena, niti šta u njoj piše.

I Donald Tramp je, prema istom izvoru, ostavio poruku za novog predsednika SAD-a.

– Prva reakcija Bajdena na Tviteru: U Americi je novi dan

Džo Bajden, koji danas polaže zakletvu u Vašingtonu, čime će zvanično postati 46. predsednik SAD, oglasio se prvi put danas na Tviteru.

Nakon što je Donald Tramp napustio Belu kuću, uskoro novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država napisao je na Tviteru: „Ovo je novi dan u Americi“.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Portparolka: Bajdenov govor neće biti o Trampu

Prvi predsednički govor Bajdena neće biti o Donaldu Trampu, rekla je portparolka izabranog predsednika nekoliko sati pre početka inauguracije.

„Provodimo puno manje vremena razgovarajući i razmišljajući o Donaldu Trampu i brinući se zbog njega nego što većina ljudi pretpostavlja“, rekla je za CNN Džen Psaki, buduća portparolka Bele kuće.

– Blinken: Ima stvari koje mi možemo učiniti da pomognemo napretku Kosova, kao i Srbiji

Tanjug/Alex Edelman/Pool via AP

U očekivanju govora Džoa Bajdena, javnost i mediji u Evropskoj uniji su priličnu pažnju dali i ciljevima američke spoljne politike, koje je obelodanio budući šef američke diplomatije Toni Blinken, istakavši da je Bajden uveren da SAD mogu doprineti napretku Kosova, ali i Srbije.

– Tramp opozvao odluku o lobiranju

Odlazeći američki predsednik oslobodio je danas, nekoliko sati pre isteka mandata, sadašnje i bivše članove njegove administracije zabrane lobiranja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Tramp napustio Belu kuću

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Donald Tramp napustio je poslednji put, u pratnji supruge, Belu kuću, uoči inauguracije novog predsednika Džozefa Bajdena, preneo je BBC.

Tramp će helikopterom otići do obližnje baze Enrdrjuz, gde se očekuje da govori,a zatim će se ukrcati u avion Air Force One za Floridu.

Donald Tramp je prvi predsednik koji će propustiti inauguraciju svog naslednika.

– Predsednik Nemačke: Veliko olakšanje

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je „veliko olakšanje“ nekoliko sati pre inauguracije Džozefa Bajdena za predsednika SAD, navodeći da taj osećaj dele mnogi u Nemačkoj.

„Radujemo se što će SAD kao nezamenjiv partner u budućnosti ponovo biti uz nas po mnogim pitanjima: u zajedničkoj i solidarnoj borbi protiv pandemije kovid-19, globalnoj zaštiti klime, bezbednosnim pitanjima“, naveo je Štajnmajer u video poruci.

Nemački predsednik je takođe uveren da „razlike u gledištima neće razdvajati“ dve strane, već da će one na „još intenzivniji način tražiti zajednička rešenja“. Tokom četiri godine predsedničkog mandata Donalda Trampa narušeni su tradicionalno bliski nemačko-američki odnosi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Štajnmajer je takođe rekao da se ne sme zaboraviti da je „populizam osvojio najmoćniju demokratiju na svetu“. „Moramo odlučno da ustanemo protiv polarizacije, da zaštitimo i ojačamo javnu sferu naših demokratija“, ocenio je on i istakao da politika treba da bude „zasnovana na razumu i činjenicama“.

– Bajden već danas donosi 17 dekreta

Novi američki predsednik Džozef Bajden će već danas, odmah po stupanju na dužnost, doneti 17 dekreta kojima se ukidaju glavne mere njegovog prethodnika, prvenstveno vraćanje SAD Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i u Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), rekli su savetnici budućeg predsednika.

Kako je najavljeno, imunolog Entoni Fauči će u ime SAD govoriti sutra na sastanku SZO. Da bi se ograničilo širenje virusa koji je već odneo 400.000 života, Bajden će sutra potpisati dekret o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zgradama saveznih organa.

Bajden će takođe produžiti moratorijum na deložacije i na otplate saveznih studentskih kredita zbog gubitka prihoda usled pandemije.

Ovaj demokrata, koji je borbu protiv globalnog zagrevanja istakao kao jedan od prioriteta, danas će uputiti pismo UN kako bi se SAD za mesec dana vratile Pariskom sporazumu.

Bajden će takođe razmotriti niz mera odlazeće administracije po pitanju ekoloških standarda i opozvati ovlašćenje koje je Donald Tramp dao za kontroverzni projekat naftovoda između SAD i Kanade.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Po pitanju migracione politike, Bajden će takođe zauzeti suprotno stanovište od Trampa čiji je mandat obeležila borba protiv ilegalne imigracije. Bajden će tako ukinuti kontroverzni dekret o migraciji kojim je zabranjen ulazak državljana pretežno muslimanskih zemalja. Ta mera je bila „ukorenjena u ksenofobiji i verskom neprijateljstvu“, izjavio je Džejk Salivan, budući savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Meksiko SAD zid
Tanjug / AP, Christian Chavez

Novi predsednik SAD će takođe obustaviti izgradnju zida na granici sa Meksikom i njegovo finansiranje iz budžeta Pentagona, što je izazivalo žestoke političke i pravosudne borbe u protekle četiri godine.

Bajden će paralelno dostaviti Kongresu nacrt zakona o imigraciji. Konkretno, oko 700.000 mladih koji su kako deca ilegalno ušli u SAD, i drugi imigranti neregulisanog statusa imaće mogućnost da reše svoj status.

Reforma takođe predvidja dodatna sredstva za jačanje nadzora i granične kontrole, kao i plan pomoći za Salvador, Gvatemalu i Honduras odakle dolazi većina migranata, od četiri milijarde dolara u naredne četiri godine.

Kad je reč o borbi protiv rasne nejednakosti, Bajden će potpisati dekret kojim će naložiti saveznim agencijama da procene nejednakosti u svojim programima i politikama, rekla je Suzan Rajs, buduća direktorka Saveta za unutrašnju politiku.

Ovo su samo prve najavljene mere, a narednih dana se očekuju dalji dekreti i ukazi novog predsednika SAD, rekli su Bajdenovi savetnici.

– Peskov kaže da odnosi sa SAD zavise od Bajdena

Kremlj je ocenio da poboljšanje odnosa Rusije i SAD zavisi isključivo od „političke volje“ novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena koji danas u Vašingtonu polaže zakletvu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

„U Kremlju se niko ne priprema za ovu inauguraciju. To neće promeniti ništa za Rusiju koja će, kao što je slučaj već dugi niz godina, nastaviti svoje postojanje nastojeći da ima dobre odnose sa SAD“, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Bela kuća se sprema za nove stanare

Kako se mandat predsednika Donalda Trampa privodi kraju, delovi zapadnog krila Bele kuće u koje novinari imaju pristup bili su sve prazniji.

Pakovane su kutije sa predmetima radnika odlazeće administracije, a neki savetnici Bele kuće fotografisali su se u ružičnjaku.

Bela kuća
Tanjug / AP, Gerald Herbert

– EU: Zaustaviti „mračne snage“

Evropska unija je današnje stupanje na dužnost novoizabranog Bajdena okarakterisala kao „novu zoru“ za Evropu i SAD, ali je poručila da bi američke tehnološke kompanije trebalo da zaustave „mračne snage“ jezika mržnje na internetu.

– „Povratak na stari kolosek“ prema Srbiji

Programski direktor organizacije „Novi treći put“ Dimitrije Milić i novinarka „Glasa Amerike“ Jovana Đurović kažu da će današnja inauguracija Džoa Bajdena biti po mnogo čemu neobična i specifična.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Očekuju i da će sve proteći bez sukoba, pre svega zbog činjenice da je u Vašingtonu raspoređeno 25.000 pripadnika Nacionalne garde. Bajdena očekuju brojni problemi ka proklamovanom cilju – da ponovo ujedini Ameriku.

Što se odnosa prema Srbiji i Zapadnom Balkanu tiče – očekuje se povratak na „stari kolosek“ koji je postojao pre Trampa, ocenjuju sagovornici N1.

– Oproštajni govor Trampa

Donald Tramp
Foto: Tanjug/ AP Photo/Gerald Herbert

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp u oproštajnom obraćanju naciji poželeo je uspeh novoj administraciji, ali nije pomenuo novoizabranog predsednika Džoa Bajdena po imenu, javlja Glas Amerike.

„Ove nedelje, inauguisaćemo novu administraciju i molimo se za njen uspeh da Amerika ostane bezbedna i prosperitetna“, poručio je on na video snimku koji je Bela kuća objavila na Jutjubu.

– Bajden odao poštu umrlima od korone

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden odao je poštu za 400.000 Amerikanaca koji su umrli od Kovida-19, na kratkoj ceremoniji organizovanoj po njegovom dolasku u Vašington kod Linkolnovog memorijalnog centra.

„Da bi se izlečili treba da se podržavamo. Nekad je teško setiti se ali tako se mi lečimo“, rekao je Bajden dan uoči svoje inauguracije za predsednika SAD. „Zato smo danas ovde“, dodao je on ispred 400 svetala upaljenih za 400.000 odnetih života od koronavirusa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Izabrana potpresednica Kamala Haris koja je govorila pre njega je govorila u sličnom tonu jedinstva. Dok su Amerikanci tugovali sami većeg dela pandemije, rekla je Haris večeras „tugujemo i počinjemo lečenje zajedno“.

 

Advertisement

Još objava koje bi mogle da budu interesantne za vas

Desavanja

Ilda Saulic nastupice 22 novembra od 9pm u klubu Spyce u Astoriji. New York City ce biti prva destinacija Ilde Saulic na ovogodisnjoj turneji...

Intervju

Tijana Ibrahimović je rođena u Somboru, u severnom delu Srbije i živela je tamo do srednje škole koju je završila u Budimpešti. Nakon toga...

Oglasi

Izdaje se soba u Sunnyside-u. Postoje dve opcije: cena sobe za jednu osobu iznosi $900, dok je cena za dvoje $1200. Dodatni troskovi iznose...

Desavanja

Prva srpska filantropska gala noć održana je 23. novembra 2019. godine u organizaciji više istaknutih američkih privrednika i u saradnji sa Fondacijom Ane i...

Copyright © 2020 NYC Desavanja. Powered by Choose Us Agency.