Connect with us

Ukucajte glavnu reč teksta koji potražujete

Turisticki Vodic

Kompletan vodič za leto u Hamptonsu

U Hamptonsu možete večerati u restoranu s pet zvezdica jedne večeri, a sledeći dan platiti 1$ lokalne ostrige u ”happy hour” terminu. Veliki deo Hamptonsove privlačnosti proizlazi iz kombinacije ležerne zabave i sofisticiranosti velikog grada, u krajoliku koji oduzima dah. Letnji turisti počinju da dolaze za vikend Dana sećanja(4.Jul), ali jul i Praznik rada(Labor day) su istinski vrhunac sezone.

KAKO DOĆI

Advertisement. Scroll to continue reading.

Iz Njujorka je najjednostavniji način dolaska vožnja kolima. To je putovanje od dva, tri sata. Još jedna dobra opcija je železnička pruga Long Ajlend. Lokalnim vozovima je nekad potrebno tri sata da stignu do Mantuaka sa stanice Pen, ali postoji i ekspresni voz za Hamptons, leti, petkom popodne. I naravno, avanturisti s novcem, mogu skočiti na hidroavion ili helikopter s Menhetna.

GDE ODSESTI

IZNAJMLJIVANJE

Advertisement. Scroll to continue reading.

Najbolji način za letovanje u Hamptonsima je iznajmljivanje kuće, vikendice ili stana. Iako su mogućnosti  na Ist Endu velike, mnogi iskusni turisti rezervišu mesta već u februaru, a naša istraživanja pokazuju da je gotovo četvrtina smeštaja rezervisana do aprila. Avgust do Praznika rada(Labor day) najskuplje je vreme za rezervacije. Teško je naći čak i malu brvnaru za manje od 7.000$ mesečno, a cene za najluksuznije domove izražavaju se u šest cifara. Biti, kako lokalno kažu, „južno od autoputa“, tj. bliže okeanu − dodaje i prestiž, i cenu. Međutim, porast broja sajtova koji nude kratkoročno iznajmljivanje, kao što je „Airbnb“ su učinili da nedeljni, pa čak i vikend boravci u Hamptonsu postanu sve dostupniji.

Za povoljnije ponude razmislite o Nort Folku na Long Ajlandu, koji je manje sofisticiran, ali privlačan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

HOTELI

Hamptons je ograničen u pogledu hotelskog smeštaja. Montuak je i dalje najbolje mesto za pronalazak soba. U gradu Sag Harbor nalazi se ”Američki hotel” s velikim vinskim podrumom, a ”Baronova uvala”, hotel uz obalu, samo je na nekoliko minuta hoda od grada. Ostrvo Šelter ima ”Sunset Bič”, hotel u evropskom stilu i otvoreni bar i restoran koji je osnovao Andres Balaž. Bridžhempton se može pohvaliti  ”Toping Rouz Hausom” u kojoj sobe tokom sezone koštaju 1000$ po noći. Tu je restoran Žan-Žorž i prijatan bar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

KAMPOVANJE

Naravno, možete razapeti šator u Montuakovom državnom parku Hiter Hils za samo 35$ dnevno (rana rezervacija).

NAJBOLJE PLAŽE U HAMPTONSU

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hamptons ima kilometre okeanskih plaža. Mnoge od najboljih plaža su u potpunosti javne: ne treba vam klupsko članstvo ili dozvola. Parking na plaži je, pak, druga stvar. Ako nemate lokalnu dozvolu, na mnogim najboljim plažama dnevne cene su basnosnovne (od 50$ do 90$).

GRADOVI, SELA I ZASEOCI

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sauthemton i Ist Hempton imaju najveći broj butika i pop-up prodavnica, ali Sag Harbor i Bridžhempton imaju i neke jedinstvene prodavnice, i isto toliko sjajnih restorana.

Spa-centri  ”Bejker Haus” i ”Naturopatik” u Ist Hemptonu, a ”Gurni” u Mantuaku, izvrsno su mesto za opuštanje.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nekada uspavano ribarsko mesto Montuak i dalje uživa reputaciju hipsterskog odredišta. Ali Montuak je i porodično odredište. Deca obožavaju mini golf u gradu i ”Džons Drajv In” zbog burgera i domaćeg sladoleda. Na samo nekoliko kilometara, nalazi se svetionik Montuak, koji je naručio Džordž Vašington 1792.

NAJBOLJE LETNJE AKTIVNOSTI

Ako želite aktivniji boravak, možete rezervisati časove surfinga ili unajmiti bicikle, kajake, motorne čamce i jedrilice na brojnim lokacijama Hamptonsa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Surferi i kajteri vole da se odvezu u Napik Bej. Postoje javni tereni za golf u luci Sag i u Montuak Daunsu.

Deca posebno uživaju u Prirodnjačkom muzeju  u Saut Forku i u Nacionalnom centru u Bridžhemptonu, te u Akvarijumu Long Ajland u Riverhedu, u kojem se nalaze morski psi, foke i druge morska stvorenja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

KULTURNO-ISTORIJSKE AKTIVNOSTI

Pariski muzej umetnosti u Voter Milu ima najbolju kolekciju umetnina i eksponata. ”Gild Hol” u Ist Hemptonu je na drugom mestu. Isto vredi i za pozorište ”Bej Strit” u luci Sag.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Evropljani su prvi put posetili Hamptons sredinom XVII veka, i ostavili mnogo tragova. U Muzeju kitolova Sag Harbor možete videti predmete poput rukopisa kapetana broda starijeg od 120 godina.

JELO I PIĆE

S obzirom na svoj vrhunski ugled, morsku atmosferu i obližnje farme, Hamptons je odlično mesto za jelo i piće. Možda je iznenađujuće: mnoštvo opcija za gotovo bilo koji budžet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

Advertisement

Još objava koje bi mogle da budu interesantne za vas

Turisticki Vodic

Astoria/Oheka castle. Photo credit: Colombusassicurazioni/Wikimedia Astoria i Long Island City su dva susedska kraja NYC ali su ova dva severozapadna dela Queens različiti na...

Desavanja

Prva srpska filantropska gala noć održana je 23. novembra 2019. godine u organizaciji više istaknutih američkih privrednika i u saradnji sa Fondacijom Ane i...

Desavanja

Ilda Saulic nastupice 22 novembra od 9pm u klubu Spyce u Astoriji. New York City ce biti prva destinacija Ilde Saulic na ovogodisnjoj turneji...

Intervju

Tijana Ibrahimović je rođena u Somboru, u severnom delu Srbije i živela je tamo do srednje škole koju je završila u Budimpešti. Nakon toga...

Copyright © 2020 NYC Desavanja. Powered by Choose Us Agency.