Connect with us

Ukucajte glavnu reč teksta koji potražujete

trump zabranio izdavanje j1 viza kao i mnogih drugih

Vesti

Tramp Je Potpisao Izvršnu Naredbu Kojom Se Suspenduju Neke Radne Vize Tokom 2020.

Predsednik Tramp, u ponedeljak je potpisao izvršnu naredbu za obustavu izdavanja određenih privremenih radnih viza do kraja 2020, čime se dodatno usporava imigracija, nakon što je u aprilu propisao blažu meru.

Naredba se odnosi na H-1B vize, H-2B vize, H-4 vize, L-1 vize i određene J-1 vize. Poslednji je napor Trampove administracije da udovolji „imigracijskim jastrebovima“ i grupama koje tvrde da američki radnici treba da imaju prioritet prilikom zapošljavanja, naročito zbog pada ekonomije prouzrokovanog  pandemijom.

H-1B vize izdaju se za kvalifivikovane radnike i uobičajene su u ”tech” industriji i najveći je vizni program uključen u naredbu jer njeni imaoci mogu ostati više godina.

H-2B vize izdaju se za sezonske radnike. Vize H-4 daju se supružnicima nosioca vize H-1B.

J-1 vize daju se studentima koji u prethodnih par godina dolaze sa područja Balkana u velikom broju, dok se L-1 vize izdaju različitim menadžerima koji se premeštaju u Sjedinjene Države s položaja u inostranstvu, a kod istog poslodavca. Otprilike 300.000 primalaca viza J-1 dolazi u SAD svake godine, prema Američkom veću za imigraciju (American Immigration Council).

Visoki funkcioner administracije rekao je da će vizna ograničenja omogućiti više od pola miliona radnih mesta za radnike koji su već u zemlji. Međutim, mnoge kompanije otpuštaju radnike zbog pandemije, a ekonomski stručnjaci priznali su će neki od tih poslova možda biti ukinuti.

Visoki funkcioner je rekao da je Tramp usmeravao pomoćnike da rade na dugoročnim reformama imigracijskog sistema. Predsednik se zalaže za sistem utemeljen na zaslugama koji bi distribuirao H-1B vize na osnovu kojih bi podnositelji zahteva dobili najviše plate, rekao je on.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Predsednik se trudi da zatvori rupe koje kompanijama  omogućavaju outsourcing radne snage za strane radnike, rekao je visoki funkcioner.

Naredba se ne odnosi na one koji su već u Sjedinjenim Državama, a što Trampovoj administraciji daje slobodu za pravljenje izuzetaka. Na primer, imigranti koji traže vize da bi obavljali posao koji je „presudan u lancu snabdevanja hranom Sjedinjenih Država“ su izuzetak. Izuzeti su i pojedinci „čiji bi ulazak bio u nacionalnom interesu“ kako je utvrdila savezna vlada.

Proširena vizna ograničenja možda neće imati značajan neposredni uticaj s obzirom na to da je SAD zabranio nekomercijalna putovanja iz Kanade, Meksika, Kine i Evrope.

Izvorna naredba sadržavala je široka izuzeća i rok važenja joj je isticao tokom ove nedelje, nakon 60 dana. Tu su meru uveliko kritikovali podržavaoci administracije koji su je smatrali preuskom i daleko manjom od Trampovog obećanja na Tviteru da će „privremeno obustaviti imigraciju u Sjedinjene Države“.

Poslovni krugovi izrazili su zabrinutost zbog mere, za koju tvrde da će obeshrabriti kvalifikovane radnike da dođu u SAD. „Restriktivne promene u imigracijskom sistemu naše zemlje podstaći će ulaganje i ekonomske aktivnosti u inostranstvu,  usporiti rast i smanjiti otvaranje novih radnih mesta”, izjavio je  predsednik Američke trgovinske komore  (U.S. Chamber of Commerce) Tomas Donohju.

Senator Lindzi Grem, postojani saveznik predsednika, izjavio je da je zabrinut da će izvršna naredba „napraviti teret za naš ekonomski oporavak“.„Oni koji veruju da je legalna imigracija, posebno radne vize, štetna za američkog radnika, ne razume američku ekonomiju”, rekao je Grem.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Još objava koje bi mogle da budu interesantne za vas

Turisticki Vodic

Astoria/Oheka castle. Photo credit: Colombusassicurazioni/Wikimedia Astoria i Long Island City su dva susedska kraja NYC ali su ova dva severozapadna dela Queens različiti na...

Desavanja

Prva srpska filantropska gala noć održana je 23. novembra 2019. godine u organizaciji više istaknutih američkih privrednika i u saradnji sa Fondacijom Ane i...

Desavanja

Ilda Saulic nastupice 22 novembra od 9pm u klubu Spyce u Astoriji. New York City ce biti prva destinacija Ilde Saulic na ovogodisnjoj turneji...

Intervju

Tijana Ibrahimović je rođena u Somboru, u severnom delu Srbije i živela je tamo do srednje škole koju je završila u Budimpešti. Nakon toga...

Copyright © 2020 NYC Desavanja. Powered by Choose Us Agency.