Connect with us

Ukucajte glavnu reč teksta koji potražujete

UNITED STATES - APRIL 12: Adam Cole of Trinidad, waits to receive the Johnson & Johnson COVID-19 vaccine at Grubb's Pharmacy on Capitol Hill on Monday, April 12, 2021. (Photo By Tom Williams/CQ Roll Call)

Desavanja

Za većinu kandidata za zelenu kartu potrebne su vakcine protiv COVID-19

Nova uputstva CDC stupaju na snagu 1. oktobra.

 

Imigranti u SAD-u koji se prijavljuju za legalno stalno nastanjenje moraju pokazati dokaz da su vakcinisani protiv COVID-19 prema novoj politici koja počinje 1. oktobra, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Agencija je saopštila da sada klasifikuje COVID-19 kao „stanje A neprihvatljivo“, a ako se ne vakcinišu protiv bolesti koja se može sprečiti vakcinom, osoba bi postala nepodobna za vizu.

Ostala stanja klase A uključuju tuberkulozu, sifilis i bolesti u karantinu određene predsedničkim nalogom.

U svojim smernicama, CDC je rekao da se dokaz o vakcinaciji mora dostaviti kao deo lekarskog pregleda podnosioca zelene karte. Objašnjeno je da negativan test na COVID-19 nije dovoljan da se dokaže da imigrant ne predstavlja javni rizik od širenja bolesti.

„Negativan pregled na COVID-19 u vreme medicinskog pregleda ne garantuje da podnosilac zahteva neće imati COVID-19 u vreme kada podnosilac zahteva postane zakoniti stalni stanovnik“, saopštio je CDC.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Smernice dozvoljavaju medicinska i verska izuzeća, kao i izuzetke za decu i ljude koji žive u područjima bez široke distribucije vakcina, ali odbijanje vakcine bez odgovarajućeg razloga bio bi razlog za neprihvatljivost.

„Ako podnosilac odbije jednu ili više doza serije vakcina protiv COVID-19 koje su medicinski odgovarajuće za podnosioca prijave, treba dokumentovati da zahtevi za vakcinu nisu potpuni i da podnosilac odbija vakcinaciju. Ovaj podnosilac zahtjeva je klasa A i neprihvatljiv je za Sjedinjene Države ”, navodi agencija.

Prema imigracijskom zakonu SAD -a, strani državljani koji se prijavljuju za stalno nastanjenje takođe moraju da se vakcinišu radi sprečavanja drugih bolesti, uključujući zaušnjake, ospice, rubeolu i hepatitis A i B.

Do sada, nova uputstva postoje samo za imigrante unutar Sjedinjenih Država koji traže prilagođavanje statusa, proces kroz koji imigrant podnosi zahtev za zelenu kartu bez potrebe da se vraća u svoju domovinu.

“To je vrlo, vrlo dobrodošlo uputstvo, i samo mislim da je pitanje vremena kada će biti prosleđeno stranim podnosiocima zahteva”, rekla je Nicolette Glazer, advokat za imigracije iz Kalifornije.

Republikanci su mesecima izražavali zabrinutost zbog mogućnosti da imigranti šire COVID-19, posebno duž američko-meksičke granice. Zakonodavci GOP-a naterali su Bajdenovu administraciju da se pridržava naslova 42, direktive o javnom zdravlju iz doba Trampa prema kojoj se većina odraslih samaca i neke porodice odbijaju na granici.

Ali smernice CDC -a odnosile bi se samo na imigrante koji žive u SAD -u koji traže stalni pravni status, a ne na one koji pokušavaju da uđu u zemlju.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Još objava koje bi mogle da budu interesantne za vas

Turisticki Vodic

Astoria/Oheka castle. Photo credit: Colombusassicurazioni/Wikimedia Astoria i Long Island City su dva susedska kraja NYC ali su ova dva severozapadna dela Queens različiti na...

Desavanja

Prva srpska filantropska gala noć održana je 23. novembra 2019. godine u organizaciji više istaknutih američkih privrednika i u saradnji sa Fondacijom Ane i...

Desavanja

Ilda Saulic nastupice 22 novembra od 9pm u klubu Spyce u Astoriji. New York City ce biti prva destinacija Ilde Saulic na ovogodisnjoj turneji...

Intervju

Tijana Ibrahimović je rođena u Somboru, u severnom delu Srbije i živela je tamo do srednje škole koju je završila u Budimpešti. Nakon toga...

Copyright © 2020 NYC Desavanja. Powered by Choose Us Agency.